Tokyo Manji Çetesi Nelerden İlham Aldı?
Tokyo Manji çetesi, zamanının en büyük çetelerinden biri olan Kara İmparator’dan esinlenmiştir. Reddit’teki bir gönderi, Tokyo Revengers mangakasının aynı zamanda Kara İmparator çetesinin bir parçası olduğunu öne sürüyor. Fotoğraf aşağıda görülebilir:

Peki Kara İmpartor nasıl bir çeteydi?
Kara İmparatorlar 1960’larda Tokyo’da kuruldu ve 1992’de resmen dağıldı. Aslen Kunitachi, Tokyo’da bulunan çete, şehirdeki şiddet ve hırsızlığın yanı sıra organize suçla daha yıkıcı bağlantıları içeren istismarlarıyla ünlendi. 1975-1976 yılları arasında film yönetmeni Mitsuo Yanagimachi ilk uzun metrajlı filmi God Speed You! kara imparator, katı hiyerarşik yapılara sahip bir çetenin parçası olmanın sorumluluğunu kabul etmeye çalışan çete üyelerinin hayatlarını anlatan bir belgesel. Film, yalnızca bir kuşak alt kültürünün değil, Japon toplumunun kendisinin de keskin bir tasviridir. Kara İmparator üyeliğinin haklarından mahrum bırakılmış doğası, ebeveynleri tarafından yanlış anlaşılan ve yetkililer tarafından terk edilen gençleri görüyor. Ama bu çocukları normal bir yaşamı reddetmeye ve Japonya’daki en sert bōsōzoku çetelerinden birine katılmaya iten şey neydi?
1970’lerin ortalarındaki Japonya, önceki on yılların iç şiddetle uzlaşan bir ülkeydi. 1960’larda Japon toplumunu etkileyen birçok sorun görüldü; siyasi skandallar, hükümet politikasına karşı halk gösterileri ve Vietnam Savaşı. Buna, sürekli büyüyen bir milliyetçi hareketi, siyasi partiler, öğrenciler ve şiddet olaylarına ve çok sayıda ölüme yol açan çeşitli baskı grupları arasındaki iç mücadeleyi ekleyin. Şiddetin bir nedeni, başlangıçta 1951’de imzalanan, ancak onayın durdurulmasına yönelik girişimlere rağmen, revize edilerek 1960’ta feshedilen ABD Japonya Güvenlik Antlaşması’ydı. öğrenci ve siyasi gruplar, ancak ilk kez sıradan vatandaşlar öfkelerini, gördükleri şeye,
“Hükümet bile onlara daha iyi bir toplum yaratmak için savaştıklarını düşünerek belirli bir saygıyla davrandı.”
70’lerin başına kadar, aktivistlere, özellikle de öğrenci hareketine karşı hatırı sayılır bir sempati vardı. Hükümet bile onlara daha iyi bir toplum yaratmak için savaştıklarını düşünerek belirli bir saygıyla davrandı. Bununla birlikte, on yıl geçtikçe, gruplar parçalandıkça şiddet arttı. Bu, esas olarak, hareket tarzları konusunda şiddetle karşı çıkan çeşitli hizipler içindeki bölünmüş ideolojilerden kaynaklanıyordu. Bazı üyeler barışçıl gösterileri tercih ederken, diğerleri şiddetli muhalefet talep etti. Durum Vietnam Savaşı’nın ortaya çıkmasıyla tırmandı ve Vietnam Barışı gibi önde gelen grupların ortaya çıktığını gördü! ve Yurttaşlar Birliği (Be-hei-ren) ve Savaş Karşıtı Gençlik Komitesi (Hansen Seinen linkai). Ancak grupların ayrılması çeşitli sorunları da beraberinde getirmiştir. ortak bir hedefin olmaması ve daha da önemlisi çatışma ve şiddetin artması gibi. Bu, kamu ve siyasi desteğin kaybıyla sonuçlandı ve birçoğunun doğrudan eylem eksikliğinden duyduğu hayal kırıklığı nedeniyle, bazı öğrenci örgütleri daha aşırı önlemlere yöneldi. Bu, Birleşik Kızıl Ordu (Regou Sekigun) ve Japonya Kızıl Ordusu (Nihon Sekigun) gibi komünist militan terör gruplarının oluşumuna yol açtı ve her ikisi de şiddetli protestoları ve yakın bir devrimi savundu. Gruplar 1972’de Lod havaalanı katliamı ve 1972’de Karuizawa’da Asama-Sansou rehine olayı gibi terör eylemlerine devam ettiler. Her iki olay da hem polisin hem de teröristlerin ölümüyle sonuçlandı, ama en önemlisi olaylar halkın sabrını zorladı. Sınıra kadar, ve halk bu sürekli şiddetten bıktıkça bu grupların kaybolmuş olabileceğine dair herhangi bir destek. Ayrıca bu sıralarda, en önemlisi, Japon ekonomisi canlanmaya başlamıştı ve insanlar nispeten rahat bir yaşam tarzı yaşamaya başladıkça, düşünceleri, sadece birkaç yıl önce göreceli konumlarda bulunanların karmaşık siyasi ideolojilerinden uzaklaştı. güç.
70’lerde Japonya, ithalata bağımlılıktan uzaklaşan ekonomik yeniden yapılanma ve ihracattaki artış nedeniyle üçüncü en büyük GSYİH’ye sahipti. Ancak bu gibi durumlarda ve insanlar daha varlıklı hale geldikçe, bu yükselişin parçası olanlar arasında bir bölünme oluştu. Bu konu, muhtemelen Yanagimachi’nin belgeselinin gerçekten odaklandığı yerdir. God Speed You! aponya’nın sıkıntılarının küllerinden üretilen bir sosyal sınıfa sahiptir. Bunlar ne siyasi aydınlara ne protestoculara ne de yeni müreffeh Japonya’ya ait olan insanlar. Filmde bir nevi ‘sosyal belirsizlik’ içinde olan ailelere tanık oluyoruz. Parçalanmış ve göz ardı edilmiş bir alt sınıfta bulunurlar ve bir grubun parçası olmanın beklenen bir sosyal norm olduğu bir ülkede mahsur kalırlar. Yönetmen, bu insanların hayatla nasıl boğuştuğunu ve ne kadar tatsız olursa olsun bir şeyin parçası olmak için gidecekleri önlemleri inceliyor.
Kara İmparatorlar, batı sinemasında görülen motosiklet çetelerinin herhangi bir klişe temsilinden çok uzaktır. The Wild One’da (Benedek, 1953) şiddetli ama hassas Brando’nun ya da Easy Rider’ın özgürlüğü ve hedonizminin (Hopper, 1969) hiçbir anlamı yoktur . Buna karşılık, Tanrı Sizi Hızlandırıyor! Kara İmparator , katı hiyerarşik sosyal yapılar ve insanların ait olacağı uzunluklar üzerine ruhsuz, klostrofobik bir yorumdur.
Bu yazının çoğu yeri think.iafor.org sitesinden alınmıştır.
Tokyo Revengers, Ken Wakui tarafından yazılmış bir manga serisidir. Liden Films tarafından bir anime uyarlaması şu anda prömiyer yapıyor. Manga, 2021 yılında shonen kategorisinde 44. Kodansha manga ödülünü kazandı.
Agaaa